Efter flera år med den mindre lyckade FX-serien är det snart dags för AMD att åter konkurrera i prestandasegmentet av processorer. Det handlar om arkitekturen Zen, som varit under utveckling i fyra år, där designen nu färdigställts och inom en snar framtid är redo för rampljuset.

Inför den efterlängtade lanseringen lättar AMD på locket och avslöjar fler detaljer om Zen, som för konsumenter först anländer under familjenamnet "Summit Ridge". Processorerna kommer med upp till åtta kärnor och Simultaneous Multithreading, för att kunna exekvera upp till hela 16 trådar.

Till Summit Ridge hör sockeln AM4 med stöd för DDR4-minne samt styrkretsen "Promontory", med stöd för finesser som USB 3.1 (10 Gbps), SATA Express och PCI Express-baserade SSD-enheter som körs över protokollet NVME. Till skillnad från dagens FX-processorer och sockel AM3 tillkommer officiellt stöd för PCI Express 3.0, något som varit standard för Intels plattformar i åratal.

Bolaget passar även på att ge ut fler detaljer om arkitekturen, där fokus legat på en bra balans mellan prestanda, energieffektivitet och kretsstorlek. Den stora nyheten är att bolaget frångår moduldesignen Cluster-Based Multithreading (CMT), där två kärnor delar resurser, till förmån för Simultaneous Multithreading (SMT), där varje kärna har egna resurser och kan exekvera två samtida trådar.

Den nya arkitekturen tillverkas på Globalfoundries 14-nanometersteknik och ska ha 40 procent bättre enkeltrådad prestanda än Excavator, fjärde generationens Bulldozer som används i Carrizo. Det här kan i stort tillskrivas övergången till SMT, vilket gjort det möjligt att ge varje enskild kärna fler resurser än tidigare. En annan del är att en bättre struktur för cacheminnet än Bulldozer.

En tydlig kompromiss AMD gjort med Zen är att flyttalsenheten (FPU) i varje kärna har en bredd på 128 bitar, istället för 256 bitar som i Intels arkitekturer eller när en kärna i en CMT-modul i Bulldozer fick hela flyttalsenheten för sig själv. Det här gör framförallt den totala kretsytan mindre och bidrar till bättre energieffektivitet, men kan medföra lägre prestanda i vissa typer av applikationer.

Prestandamässigt går inte AMD ut med några siffror, men gör gällande att Summit Ridge med 8 kärnor och 16 trådar utpresterar en motsvarande Intel Broadwell-E (Core i7-6900K) i renderingsapplikationen Blender när båda processorer klockats ned till 3,0 GHz över samtliga kärnor.

Summit Ridge väntas inte finnas tillgänglig i större volymer förrän första kvartalet 2017, men kan komma att släppas i begränsad upplaga i slutet av året. AMD meddelar även att en serverprocessor vid namn "Naples" släpps andra kvartalet 2017 och att denna kommer med hela 32 kärnor och 64 trådar.