Familjen Surface är Microsofts försök att hålla taktpinnen och visa vägen för konceptet med kombinerad surfplatta och bärbar dator. Senast ut är serien Surface Pro 4 från slutet av 2015, där gemensamma specifikationer är bland annat Intel Skylake-processor, SSD-lagring via PCI Express samt en IPS-skärm på 12,3 tum med upplösningen 2 736 x 1 824 pixlar.

Att Microsoft även står för både hård- och mjukvara lägger i teorin en bra grund för minimerat strul, då företaget har bästa inblick i kompatibilitets- och kvalitetstester. Konceptet kan jämföras med Apple, där ett starkt kort som ofta framhävs är just hård kontroll av ingående delar. Ibland går allt dock inte som planerat, vilket är fallet med kombinationen Windows 10 Anniversary Update och Surface Pro 4.

Flera användare rapporterar att processorns dynamiska frekvensskalning slutar fungera vid uppdateringen till den nya Windows-versionen. I praktiken innebär det att surfplattan jobbar vid en fast frekvens oavsett belastning. Fenomenet påverkar både prestanda och batteritid, då processorn inte tillåts gå upp i höga turbolägen respektive kliva ned i låga vilolägen.

SweClockers egna tester bekräftar beteendet på Surface Pro 4 med Intel Core M3 6Y30, där klockfrekvensen stannar på 1,5 GHz i alla lägen. Det kan jämföras med en normalnivå runt 2,0 GHz under långvarig belastning – i runda slängar 30 procent högre potentiell prestanda.

Boven i dramat är av allt att döma i felaktiga energiprofiler, där entusiaster med varierande framgång lyckats lösa eller skjuta på problemet via ominstallationer och manuellt pillande i registret. En aktiv diskussion med tillhörande patch, vilken självklart appliceras på egen risk, finns hos Reddit. Mindre äventyrliga användare rekommenderas att vänta på en officiell lösning från Microsoft.