SweClockers har tidigare rapporterat om hur Tim Sweeney, medgrundare för Epic Games, uttryckt oro för hur Microsoft enligt honom försöker låsa Windows-plattformen. Målet för kritiken har tidigare varit den universella mjukvaruplattformen Universal Windows Platform (UWP), och hur denna skapar ett monopol runt utvecklingen av PC-spel på Windows-plattformen.

Tim Sweeney är inte färdig med kritiken av UWP-plattformen. I en intervju med brittiska speltidningen Edge Magazine har han återigen uttalat sig med oro över den riktning som Microsoft ser ut att gå med UWP och Windows 10.

Genom uppdateringar av Windows 10 menar han att Microsoft kommer att kontinuerligt försämra för traditionell Win32-mjukvara som Steam till den grad att användarna inte vill använda den längre. Win32 är samlingsnamnet för de traditionella utvecklargränssnitt från äldre versioner av Windows.

Från och med Windows 8 introducerade Microsoft UWP-plattformen, en moderniserad mjukvaruplattform där alla applikationer isoleras inuti en så kallad "sandlåda" där den inte ska kunna påverka resten av operativsystemet eller annan mjukvara. Detta ska bland annat medföra bättre skydd mot skadlig kod då mjukvaran inte har samma frihet som Win32-applikationer.

Det Tim Sweeney motsätter sig är att Microsoft kan uppdatera Windows så att upplevelsen försämras för Win32-applikationer samtidigt som spel och applikationer på UWP-plattformen kontinuerligt förbättras. Då kan de över tid göra Steam-upplevelsen så pass dålig att användarna överger den och vänder sig till Windows-affären istället.

Slowly, over the next 5 years, they will force-patch Windows 10 to make Steam progressively worse and more broken. They’ll never completely break it, but will continue to break it until, in five years, people are so fed up that Steam is buggy that the Windows Store seem like an ideal alternative.

Om detta händer menar Sweeney att Windows-plattformen blir ett slutet ekosystem där ett företag bestämmer över utvecklingen och hur mjukvara distribueras. Han menar vidare att strategin med att långsamt försämra för konkurrerande lösningar är något Microsoft gjort framgångsrikt tidigare.

Tim Sweeney har på Twitter bekräftat att han står för de uttalanden han gjorde i intervjun med Edge. Microsoft eller Valve Software, företaget bakom Steam-plattformen, har ännu inte uttalat sig officiellt i frågan.