Det var den 30 juni som Starbreeze AB, via ett pressmeddelande, gick ut med att de köpt upp franska Epawn för totalt 5,5 miljoner Euro. Via köpet av Epawn får Starbreeze tillgång till ett antal patent rörande NFC-baserad spårning.

I dagsläget har Epawns teknologi möjligheten att med millimeterprecision följa position, riktning och höjd för upp till 40 stycken NFC-taggar i realtid. Epawn har även tagit fram ett antal olika versioner för applicering inom brädspel och leksaker där teknologin bland annat kan användas för att ge produkten stöd för augmented reality (sv. förstärkt verklighet).

Utöver brädspel och leksaker har Epawn även tagit fram en matta med sensorer som kan spåra en användare som bär vanliga NFC-taggar. Den fungerande prototypen är 3 x 1 meter men enligt Epawn kan teknologin expanderas för att spåra användare i ett helt rum, något som Starbreeze vill implementera med företagets VR-headset StarVR.

Detta är ytterligare ett steg i satsningen på StarVR som följer föregående veckas nyhet om att Starbreeze och Acer ingår i ett ekonomiskt samarbete runt plattformen.