Referensmodellen av AMD Radeon RX 480 tilldelades vid recensionstillfället utmärkelsen "Bra produkt". Grafikkortet övertygar inte fullt ut, men är ändå ett bra inlägg i klassen med tydliga förbättringar ställt mot äldre generationer.

På grund av sedan dess uppkomna oklarheter har redaktionen dock valt att tills vidare dra tillbaka stämpeln i fråga. I korthet finns det frågetecken runt huruvida kortet överskrider PCI Express-specifikationen för effektåtgång, där flera av varandra oberoende tester tyder på rejäla överträdelser – trots att modellen enligt AMD klarat alla certifieringar.

Beteendet uppmärksammades först av Tom's Hardware, vilket sedan lansering följts av flera andra rapporter med samma resultat – bland annat från PC Perspective. SweClockers bedömning är att slump och otur inte kan eller bör drabba såpass många, utan att en bred underliggande orsak är en troligare förklaring.

Redaktionen är extremt restriktiva med att i efterhand ändra betyg, men då det belysta problemet kan påverka och i värsta fall skada övriga komponenter är det läge för ett undantag. Vi inväntar ytterligare klargöranden från AMD, och kommer efter dessa göra en permanent utvärdering om utmärkelsens status.