Under hösten 2015 lanserade Microsoft hybriddatorn Surface Book, som utmärkte sig mot tidigare Surface-enheter genom att vara mer bärbar dator än surfplatta. Nu framgår att företaget inom kort kan släppa en uppföljare, med såväl uppdaterad design som högre prestanda och längre drifttid.

Modellen som tros heta Surface Book 2 är tänkt för lansering under årets andra hälft och ska komma med Intels sjunde generations Core-processorer, Kaby Lake. En annan förbättring är att 13,5-tumsskärmens upplösning sägs ta ett steg upp från 3 000 x 2 000 pixlar till en på bredden 4K-klassad.

Designmässigt ska två saker utmärka datorn. Den första är tillkomsten av minst en USB Type-C för laddning, snabbare överföringar och möjligheten att koppla in externa, högupplösta skärmar. Den andra är att gångjärnet ska vara omdesignat för att ta bort det stora gapet mellan skärmdel och tangentbord när datorn är stängd.

En lansering under årets andra hälft gör det också sannolikt att Surface Book 2 kommer med ett nytt grafikkort från antingen AMD eller Nvidia. Oavsett valet av grafikmakaren kan detta väntas inbringa runt en dubblering i grafikprestanda, då både Pascal och Polaris utlovar rejäla förbättringar sett till energieffektivitet.

Källa: Vine Report, The Next Rex.