Utöver alla hårdvarumässiga nyheter som lyftes fram under Nvidias Pascal-event så presenterades även några mjukvarumässiga finesser. En sådan var Ansel, ett kameraläge som låter spelaren fånga extra läckra bilder i spel som stöder funktionen. En annan ny funktion är Simultaneous Multi-Projection som ska förbättra VR-upplevelsen.

Simultaneous Multi-Projection är tänkt att lösa ett problem inom VR där onödiga beräkningar görs vid renderingen. När en VR-scen ska beräknas renderas två bilder, en per öga, och dessa manipuleras sedan för att den genererade bildupplevelsen ska se korrekt ut genom VR-headsetets linser. Under processen förkastas en hel del data, något som leder till onödig belastning på hårdvaran.

Med Simultaneous Multi-Projection kan utvecklare rendera en scen utifrån hela sexton användarperspektiv (viewports), där ett användarperspektiv motsvarar hur scenen ser ut för betraktaren (spelaren). De olika användarperspektiven vinklas mot varandra för att skapa de förvrängningar som måste ske för att bilden ska se korrekt ut i VR.

När denna funktion nyttjas behöver grafikkorten inte rendera innehållet i de förvrängda delarna i bilden, något som ska minska mängden renderade pixlar med 33 till 50 procent. Detta är en avlastning som kan komma till nytta utanför VR, något som utvecklaren Cyan Inc har demonstrerat i praktiken med kommande spelet Obduction.

Pusselspelets 3D-motor har fått stöd för Simultaneous Multi-Projection, och enligt utvecklare har detta givit spelet en prestandaskjuts från 45-50 fps till över 60 fps när funktionen har aktiverats.

Den Maxwell-baserade Geforce GTX 900-familjen stöder en relaterad teknik vid namn Multi-res Shading. Den låter utvecklare rendera bildens centrala delar i hög upplösning och lägre upplösning för bildens periferi, vilket också minskar mängden pixlar som behöver renderas.

Källa: PC Gamer