I och med att mängden data hela tiden växer blir frågan om att lagra den och att kunna göra det över lång tid allt mer relevant. En lösning som det länge experimenterats med är lagring i DNA-stränger. Nu har Microsoft köpt tio miljoner DNA-strängar för att själva utföra tester med tekniken.

DNA har flera fördelar när det kommer till att lagra data, bland annat att det har en mycket längre livstid än traditionella lagringsformer. Man har tidigare använt tekniken för att spara binär data som förväntas ha en livstid på 500 år. En annan fördel är att mycket information kan lagras på ett väldigt lite utrymme. Ett gram av DNA kan lagra närmare en miljard terabyte data.

Det stora problemet med tekniken handlar dock om att läsa och skriva data, men det har gjorts stora framsteg de senaste åren och kostnaden har minskat markant. Trots detta är det väldigt långt kvar innan tekniken är så pass mogen att den kan användas för kommersiellt bruk.

Microsoft menar att de preliminära tester de gjort visar att det är möjligt att läsa information från DNA-strängarna och att det finns stor potential för framtiden.