USB Type-C är det senaste kabelgränssnitt för USB som bland annat möjliggör vändbara kontakter samt möjligheten till laddning på upp till 100 W. Tillverkare som Google och Apple var tidiga med att använda sig av de nya kablarna, men det har visat sig att de inte är helt utan problem, någonting som tidigare bevisats av en av Googles egna ingenjörer.

Det stora intresset för gränssnittet har gjort att dessa har blivit allt vanligare på marknaden och de finns tillgängliga i alla prisklasser. Det är speciellt de billiga kablarna för USB Type-C som kan vara direkt skadliga om de används för laddning av enheter.

Any USB-C™ (or USB Type-C™) cable or adapter product that is not compliant with standard specifications issued by USB Implementers Forum Inc.

Detta har lett till att nätbutiken Amazon nu ställer hårdare krav på försäljning av USB Type-C och har helt förbjudit försäljning av kablar som inte uppfyller de krav som ställs av branschorganisationen USB Implementers Forum.

Problemet med vissa USB Type-C-kablar är att de har inte rätt typ av resistor eller saknar detta helt, vilket riskerar skada den anslutna enheter. Huruvida en kabel uppfyller standarden eller inte är väldigt svårt att avgöra för vanliga konsumenter, vilket är en av anledningarna till Amazons säljförbud.