Efter många år av gränssnittet SATA 6,0 Gbps som begränsning har marknaden för SSD-enheter börjat röra sig mot PCI Express. Övergången innebär en möjlighet till flerfaldigt högre prestanda än tidigare, någonting som Seagate tar fasta på genom att delvis tillkännage världens i särklass snabbaste SSD.

I ett pressmeddelande framgår att Seagate har en SSD som klarar hastigheter på inget mindre än 10 gigabyte per sekund (GB/s), vilket är mer än en dubblering mot 4 GB/s för den i dagsläget snabbaste SSD-enheten. Bolaget går dock inte in på några närmare detaljer, som i vilket scenario hastighetsrekordet uppmätts eller vad enheten har för lagringskapacitet.

För att leverera bandbredden drar enheten nytta av 16 banor PCI Express av en ospecificerad generation, dock sannolikt version 3.0. Utöver vad som antagligen blir flaggskeppet planerar Seagate även en modell som "enbart" har 8 banor, som dock ändå ska klara en hastighet på hissnande 6,7 GB/s.

Enligt Seagate är enheten vara redo för produktion och lanseringen ska äga rum någon gång i sommar. Modellerna är i första rummet riktade mot datacenter, vilket med de påstådda rekordhastigheterna talar för rejält uppskruvade prislappar.