Flashbaserad lagring blir allt vanligare i mobila applikationer, men det betyder inte att mekaniska hårddiskar inte har en plats på marknaden. Nu släpper Seagate sex nya 2,5-tumsenheter med profilmåttet 7 millimeter, där paradnumret är riktigt hög kapacitet i klassen.

Seagates nya hårddiskar ingår i serien "Mobile HDD" och kommer i kapacitet om 1 TB och rekordhöga 2 TB i formfaktorn 2,5 tum. Det här är möjligt då Seagate lyckats klämma in 1 TB per magnetisk hårddiskplatta, där två alltså används för de svulstiga toppmodellerna på 2 TB.

Vidare har varianterna på 2 TB en strömförbrukning på 1,7 W vid belastning och 0,5 W vid vila, medan modellerna på 1 TB går ned en aning till 1,6 W respektive 0,45 W. Trots skillnaden i antal hårddiskplattor ska vikten på 90 gram vara samma för båda modeller.

Förutom storleksskillnader finns båda kapaciteter i tre olika utföranden, med stöd för olika nivåer av kryptering. I grundutförandet saknas inbyggt stöd, medan en mer påkostad variant har detta. Den tredje varianten stöder krypteringsstandarden FIPS 140-2. Vissa modeller huserar också stöd för Instant Secure Erase, en finess för att snabbt radera allt innehåll på hårddisken.

Leveranserna av Seagates nya Mobile HDD inleds omgående, men när de kan tänkas dyka upp i svenska butiker och till vilket pris framgår inte.