Vulkan är namnet på specifikationen för nästa generations OpenGL-gränssnitt för utveckling av bland annat 3D-grafik. Det var ursprungligen tänkt att Vulkan skulle färdigställas mot slutet av 2015 men specifikationen fick skjutas på framtiden, men nu är alltså version 1.0 färdigställd. Vulkan är en öppen specifikation som erbjuds som ett alternativ till Microsofts DirectX-plattform.

Vulkan baseras på AMD:s numera nedlagda lågnivå-ramverk Mantle, som likt DirectX 12 fokuserade på att minska antalet steg som koden måste gå igenom från operativsystemet till hårdvaran och tillbaks, den så kallade overhead-förlusten som grafiktillämpningar på DirectX- och OpenGL-ramverk traditionellt sett lider av.

Principen liknar den frihet och hårdvarunära utveckling som låter utvecklare nyttja kapaciteten i spelkonsolerna till det yttersta. Vulkan ska bland annat möjliggöra för bättre användning av flerkärniga processorer och parkopplade grafikkort, men också vara mer flexibelt och fungera över fler plattformar än DirectX.

AMD har släppt en betaversion av Radeon-drivrutiner för Vulkan, och Intel har gjort en version på öppen källkod. Qualcomm har publicerat ett blogginlägg där de uppmanar utvecklare att påbörja övergången från OpenGL till Vulkan på företagets Snapdragon- och Adreno-kretsar.

Nvidia har också en Vulkan-drivrutin tillgänglig för nedladdning på sin webbplats. För den som vill testa på gränssnittet rekommenderar grafikjätten testare att ladda ned The Talos Principle, som är först ut med stöd för Vulkan.