Det blåser upp till ytterligare storm i den infekterade frågan runt ersättning för privatkopiering. Debatten har de senaste månaderna fått ny energi via Samsungs pågående rättstvist runt avgifterna, samtidigt som omtalade Dokumentären om Copyswede inom kort har premiär.

Nu ger sig en rad svenska kulturorganisationer in i striden. Via ett debattinlägg på SVT Opinion försvarar tolv företrädare för organisationer bakom bland annat författare, musiker, tecknare och regissörer Copyswedes ersättningsmodell. Debattörerna menar att upplägget är rimligt, och att elektronikjättar som Telia, Sony eller Samsung borde betala sin del utan att knota.

Svenska företag som Telia Sonera och Sony Communications, men även internationella giganter som Samsung, har gjort allt för att politiskt och rättsligt försvåra för våra medlemmar - författare, dramatiker, skådespelare och musiker och andra kulturskapare - att få den ersättning de har rätt till.

Ersättningen för privatkopiering är tänkt att kompensera när kultur i olika former delas mellan till exempel vänner eller familj. Författarna till insändaren menar att lagen är modern och teknikneutral, samt en viktig del av kulturkonsumtion är just att kunna spara tv-serier, filmer och musik till datorer, telefoner eller set top-boxar.

Nästa inlägg i debatten om ersättningsmodellen och privatkopieringsersättningen kommer redan imorgon, 12 februari. Då har den granskande Dokumentären om Copyswede premiär.