Nästa generations flaggskepp från AMD och Nvidia kommer använda den färska minnesstandarden HBM2, men för grafikkretsar i lägre prissegment gäller istället en upphottad version av väletablerade GDDR5. Nu meddelar Micron att de första fungerande exemplaren av GDDR5X tillverkats.

I ett blogginlägg berättar minnesmakaren att de första GDDR5X-kretsarna når upp till hastigheter över 13 Gbps, vilket är strax under de upp till 14 Gbps det tidigare talats om. Micron trycker dock på att hastigheten är "överraskande" med tanke på att det handlar om tidiga exemplar och att de ser god potential att på sikt komma över 14 Gbps med tekniken.

Vidare avslöjar Micron att första generationens GDDR5X-minneskapslar kommer tillverkas på en 20-nanometersteknik och ha kapaciteten 1 GB (8 Gb). Dessa kan sedan anslutas över antingen en 16- eller 32-bitars minneskanal, vilket betyder att en grafikkrets i mellanklassen med GDDR5X och 256-bitars minnesbuss sannolikt kommer utrustas med 8 GB videominne.

Först ut att att använda GDDR5X blir arkitekturerna Polaris och Pascal från AMD respektive Nvidia under årets andra hälft.