När kinesiska Oneplus lanserade uppföljaren Oneplus 2 blev de först med en mobil enhet med kabelgränssnittet USB Type-C. En ingenjör på Google visade då att bolagets kablar kunde vara skadliga om de användes med andra produkter än Oneplus 2. Nu visar ingenjören att felaktiga kablar kan ta sönder en dator.

Google-ingenjören i fråga heter Benson Leung och han har gjort det till något av ett uppdrag att testa alla USB Type-C-kablar på marknaden. Dessa tester har visat varierande resultat, men det senaste resultatet är det mest häpnadsväckande. Han testade kablarna med tre olika enheter och en lyckades ta sönder samtliga, varav en var en Chromebook Pixel.

Kabeln i fråga kommer från bolaget Surjtech. Orsaken till felet beskrivs som att GND-pinnen på Typ A-kontakten är kopplad till Vbus-pinnen på Typ C-kontakten, och omvänt är Vbus-pinnen på Typ A-kontakten kopplad till GND-pinnen på Typ C‑kontakten. En total felkoppling som rimligt inte borde kunna göras, men som uppenbarligen har gjorts i det här fallet.

Vidare kommenterar han att kabeltesterna och olika tillbehör kommer bli mindre frekventa framöver, eftersom hans dator är död som resultat av testet.