Det finns mycket som påverkar hur snabbt en webbsida laddas. Uppkopplingen är en aspekt och en effektiv Javascript-motor en annan som ofta uppmärksammas. Något annat som det inte talas om lika ofta är de algoritmer som används för att komprimera den data som ska laddas från en webbsida.

Nu presenterar Google en rejält förbättrad komprimeringsalgoritm vid namn Brotli, som ska vara uppemot 26 procent mer effektiv än Zopfli som i dagsläget används av webbläsaren Chrome. Den nya algoritmen ska inte enbart leverera snabbare laddningstider, utan minskar även dataanvändning på mobila enheter.

Ilya Grigorik, en Google-ingenjör för webbprestanda, berättar att Brotli redan är klar för bruk och kommer finnas tillgänglig i nästa version av Chrome om några veckor. Google låter även andra ta del av Brotli, någonting Mozilla nappat på och meddelar att algoritmen ska användas i en kommande version av webbläsaren Firefox.

Uppdaterad klockan 13:40: Innan dessa prestandavinster kan bli verklighet måste webbsidor konfigureras på serversidan för att dra nytta av Brotli-algoritmen, men enligt företaget ska intresset vara stort hos flertalet webbtjänster.