När det gäller hårddiskar som använder sig av helium för att möjliggöra större kapaciteter har i princip Western Digital/HGST fått regera ostört i över två år. Seagate har hållit sig till gamla beprövade tekniker för att nå kapaciteter upp till 8 TB, men när företaget nu lanserar hårddiskar med 10 TB lagringskapacitet riktade mot datacenter får helium till slut göra sin entré i produktutbudet.

Anledningen till att helium på senare år har börjat användas i hårddiskar med större kapacitet är att gasens egenskaper innebär mindre motstånd och turbulens för de roterande skivorna jämfört med vanlig luft. Det innebär dels att fler magnetskivor kan jobba effektivt på samma yta, och dels att en mindre motor behövs för att driva huvudet som läser från skivorna. Den mindre motorn drar också mindre ström, utvecklar mindre värme och för mindre oväsen.

Seagates heliumfyllda hårddiskar på 10 TB är riktade mot datacenter-tillämpningar och klämmer in sju magnetskivor i en 3,5-tumsenhet. Seagate nämner inga hastigheter i sitt pressmeddelande, men sannolikt snurrar de i 7200 rpm. Diskarna kommer i två utföranden, en med SATA 6 Gbps som gränssnitt och en med ett 12 Gbps SAS-gränssnitt. Hårddiskarnas uppskattade drifttid innan fel (MTBF) listas som 2,5 miljoner timmar, vilket är en ordentlig ökning från företagets hårddiskar utan helium som har en MTBF-tid på 2 miljoner timmar.

Utöver detta introducerar Seagate även traditionella luftfyllda hårddiskar med 8 TB lagringskapacitet för NAS-enheter. Företaget utlovar att dessa enheter har "förbättrade kontrollmekanismer för felhantering" utan några vidare detaljer om detta, men förhoppningsvis innebär det att delämpar sig bättre för RAID-konfigurationer. MTBF-tid listas som 1 miljon timmar och garantitiden är 3 år.

Seagate har inte gått ut med priser eller lanseringsdatum för några av dessa hårddiskar, men de skeppas just nu ut till utvalda företag och bör vara tillgängliga under årets första halva.