Att ge spelutvecklare närmare tillgång till hårdvaran, close to metal, och minimera den overhead drivrutiner för med sig var den stora nyheten när AMD introducerade applikationsgränssnittet Mantle hösten 2013. Syftet var att ge möjlighet till bättre prestanda, än vad exempelvis DirectX 11 och OpenGL mäktade med.

Våren därefter kontrade Microsoft med DirectX 12, som sommaren 2015 släpptes i skarp upplaga tillsammans med Windows 10. Under tiden har Mantle på sätt och vis gått i graven, och lever istället vidare i vad som kallas Vulkan – efterträdaren till det öppna gränssnittet OpenGL.

We have some good news and some bad news. The year-end target release date for Vulkan will not be met. However, we are in the home stretch and the release of Vulkan 1.0 is imminent!

Nu meddelar Khronos Group att arbetet med Vulkan fortskrider, men i en kompott av bra och dåliga nyheter. Det dåliga är att konsortiet inte släpper Vulkan innan årsskiftet som först utlovat. Ljuspunkten är att specifikationen nu är färdigställd och genomgår såväl finputsning som juridisk granskning, samt att partner förbereder sina drivrutiner för lanseringen som uppges vara "nära förestående".

Vidare framgår att arbetet fortskrider med att utvecklarverktyg (SDK) för Windows, Linux och Android. Relaterat till det sistnämnda är också att Googles numera är en Promoter av Khronos Group, vilket innebär att de ingår i den beslutsfattande styrelsen tillsammans med AMD, Apple, ARM, Epic Games, Huawei, Imagination, Intel, Nokia, Nvidia, Qualcomm, Samsung, Sony och Vivante.

Bland aktörerna som har stora förhoppningar på Vulkan är Valve, som bland annat lyfter fram att gränssnittet till skillnad från Windows-exklusiva DirectX 12 också kommer fungera över en mängd andra plattformar, hela vägen från persondatorer till spelkonsoler, mobiltelefoner och inbyggda system.