Datortillverkaren Dell har under året levererat ett okänt antal datormodeller med ett förinstallerat SSL-certifikat, vilket med rätt kunskaper skulle kunna användas för att snappa upp krypterad data. Dell låter sig inte dröja med att svara på kritiken och lovar inom kort bot och bättring.

It was intended to provide the system service tag to Dell online support allowing us to quickly identify the computer model. This certificate is not being used to collect personal customer information.

I ett officiellt meddelande framgår Dell att avsikten med certifikatet "eDellRoot" inte är att samla information från användare, utan för att onlinesupporten snabbt ska kunna identifiera datorn. Det här har medfört en "oavsiktlig" säkerhetslucka, som bolaget lovar komma tillrätta med.

För användare som vill bli av med certifikatet har Dell publicerat instruktioner för att radera det permanent. Bolaget kommer även inom kort att släppa en uppdatering, som automatiskt tar bort certifikatet. Nämnvärt är datorjätten valt att inte bekräfta vilka datormodeller som omfattas.