Vändbara USB Type-C är tänkt som en universallösning för alla typer av enheter, till skillnad från tidigare kontaktdon som kommit i en mängd olika storlekar. Förutom den vändbara delen har standarden stöd för det snabbare protokollet USB 3.1 och förmågan att ta emot laddning på uppemot 100 W, något som i förlängningen kan betyda en standard inom laddare för bärbara datorer.

Medan vissa går försiktigt fram med att implementera USB Type-C har andra, som Apple, Google och Oneplus, varit snabba på bollen. Det här gäller dock inte enbart enheterna med anslutningen, utan kablar för standarden finns nu vida tillgängliga att inhandla på webben.

You may not just get weird behavior from your devices with these bad cables... What some these vendors are doing is downright dangerous.

Nu ventilerar Benson Leung, en ingenjörer som arbetat med Googles Chromebook Pixel och surfplattan Pixel C, att alla kablar inte håller måttet. Enligt Leung finns drivor av kablar tillgängliga på nätbutiken Amazon som inte följer specifikationerna som satts för USB Type-C och att dessa kan vara rentutav farliga att använda.

Billiga kablar är endast ett problem när USB Type-C används för laddning. Enligt standarden ska en kabel kunna mata tre ampere och för att klara detta krävs att rätt typ av resistor sitter i kabeln, vilket inte alltid är fallet och ibland utelämnas till och med en resistor helt.

Konsekvenserna av att använda fel kabel kan vara förödande. I värsta fall skadar det elektroniken till den grad att enheten går sönder, medan utfallet i andra lägen kan bli att datorn helt enkelt inte får någon laddning.

Endast 3 av 13 testade kablar håller måttet

Till följd av detta har Leung valt att inhandla kablar från nätbutiken Amazon för att undersöka om de håller sig inom specifikationens ramar. Av hitintills 13 testade kablar visar sig endast 3 stycken uppfylla kraven för vändbara USB Type-C, medan övriga 10 får underkänt.

Den som idag sitter på en enhet som laddas via USB Type-C och ska inhandla en ny kabel gör därför rätt i att välja kablar med omsorg, eller att tillsvidare endast köpa originaltillbehör till dess att standarden etablerat sig på marknaden och sållat ut de värsta rötäggen.