Inledning

SweClockers fortsätter guiden kring bildskärmsanslutningar och vi går i kronologisk ordning. Raka vägen från 80-talet med analog bild och VGA-anslutning samt DVI, den felande länken, för att inte säga förvirrande länken, mellan det analoga och digitala. VGA och DVI är två tekniker som överlevt längre av vad många önskat, inte minst då tillverkarna med Intel i spetsen vilka kommit överens om att fasa ut tekniken under 2015.

01_VGA_DP_DVI.jpg

”VGA must die!” har det ropats många gånger genom åren. Fast det hjälper inte alltid den som fortfarande möter tekniken ute i verkligheten.

DVI och VGA är fortfarande viktigt för många användare. Besluten att ta bort anslutningarna från exempelvis nya grafikkort är långsiktigt det rätta beslutet. På kort sikt blir det däremot mer problem och krångel. Skärmen du köper idag kanske inte kommer fungera fullt ut med grafikkortet du köper nästa år.

Men vi måste varna. Att gå igenom VGA och DVI som genom åren har hunnit jäsa och svälla till de monster de nu blivit innebär stor risk för TL;DR. Särskilt DVI består av många regler men desto fler undantag. Därför har vi sammanfattningar för varje teknik som går igenom det viktigaste.

Nästa del tar upp HDMI och nästkommande del går vi igenom Displayport. Men vi börjar idag med grunderna till varför det ser ut som det gör. Del 1 som tar upp detta med pixelklockan är rekommenderad läsning då det förklarar mycket av de begränsningar som finns idag.