Det behövs knappast något Fulltower för att surfa, titta på film och utföra lättare skrivbordsarbete. Tack vare allt mer strömsnåla komponenter går det till och med att konstruera fullfjädrade PC-datorer i storlek med ett fickminne. Efter att Intel krattat vägen med Compute Stick anländer nu fler alternativ.

Nederländska Nexxt introducerar PC Stick, som likt Intel Compute Stick endast mäter 111 × 39 × 12,5 mm och ansluts direkt till en TV eller skärm med HDMI-ingång. Även här används fyrkärniga Intel Atom Z3735F "Bay Trail" i upp till 1,83 GHz tillsammans med 2 GB DDR3L-minne och 32 GB lagring (eMMC).

Vad som skiljer PC Stick från Intels motsvarighet är en passiv och därmed ljudlös design där endast skalet används för att avleda värme. Dessutom uppgraderas datorstickan med utanpåliggande antenn, något som ska förbättra prestanda och räckvidd för det trådlösa nätverket (802.11bgn).

Fler detaljer är Bluetooth 4.0, kortläsare (Micro SD) och kontakter för USB, Micro USB samt HDMI 1.4. Därutöver medföljer en väggmonterbar strömadapter och Microsofts nya operativsystem Windows 10. Riktpriset uppgår till 160 euro eller motsvarande cirka 1 520 kronor.