Överklockning

Våra överklockningsäventyr ihop med AMD:s flaggskepp Radeon R9 Fury X kan beskrivas som minst sagt underväldigande. Modellen svarade dåligt på frekvensökningar och hade i vårt fall endast marginaler för en 8 procentig överklockning – vilket gav ytterst små prestandavinster. Därtill hade företaget låst ner möjligheterna att överklocka kortets HBM-minne, vilket gjorde livet ytterligare trist för pillsugna entusiaster.

afterburner_hbm.png

Sedan dess har det dock uppdagats att Fiji-kretsens HBM-minnen inte alls är hårdvarulåsta för frekvensändringar, utan att det snarare handlar om ett enkelt mjukvarulås. Genom att använda den populära överklockningsmjukvaran MSI Afterburner och bocka i alternativet "Extend official overclocking limits" öppnas möjligheten för att överklocka Fury-kortens minne i programvaran.

overdrive_hbm.png

Med alternativet ikryssat är det dock inte enbart Afterburner som tillåter frekvensändringar av minnet. AMD:s officiella kontrollpanel för överklockning, Overdrive, får även det ett alternativ för minnesöverklockning, vilket tyder på att företaget någon gång hade finessen i åtanke för allmänheten.

Företaget fortsätter dock att hävda att klockfrekvensen till Fury-kortens HBM-minne är låst i hårdvara, och att ändringar som utförs i kontrollpanelen inte har något faktiskt effekt på prestandan. Detta har visat sig vara falskt då både redaktionen och andra Fury-ägare får mätbara prestandavinster med minnet uppskruvat samt tydliga grafikartefakter när detta pressas för hårt.

Huruvida överklockning av HBM-minnet kommer att öppnas upp av AMD officiellt i framtiden, eller låsas ned helt och hållet i kommande drivrutinsversioner är i dagsläget oklart. Vi väljer dock att använda oss av möjligheterna till detta i dagens recension med brasklappen att den kan komma att försvinna framöver, då det i grunden rör sig om en inofficiell finess.

Asus Radeon R9 Fury Strix DirectCU III

asus_r9_fury_strix_oc.gif

Asus Strix-kort levereras utan fabriksöverklockning och vi hade därför ett visst hopp om en hyfsat god procentuell överklockning. Tyvärr verkar vi ha haft otur med vårt exemplar och allt ovanför 1 080 MHz, en ökning på 8 procent, visar sig instabilt. Modellens HBM-minne hänger med 110 MHz över grundnivåerna, för en slutgiltig klockfrekvens på 1 120 MHz.

Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X OC

sapphire_r9_fury_oc.gif

Trots redan förhöjda klockfrekvenser har vi mer tur med Sapphires Tri-X-kort som landar på en 9 procentig överklockning. I praktiken innebär detta en frekvensökning på 90 MHz hos modellens GPU medan minnet hänger med 100 MHz upp till 1 100 MHz.

Tankar kring överklockning av Radeon R9 Fury

Precis som hos flaggskeppet Radeon R9 Fury X finns det endast små frekvensökningar att hämta från våra exemplar av Fury, vilket när det sätts i perspektiv mot Nvidias överklockningsvänliga Maxwell-kretsar känns ytterst tråkigt. Förhoppningsvis kan vi komma att se större möjligheter till överklockning när (och om) spänningsjusteringar blir möjliga för grafikkretsen Fiji i framtiden.