De flesta grafikkortstillverkarna har en kylarfamilj de profilerar sig med och från Asus är det DirectCU. Under Computex visade komponentjätten upp en ny version av deras flaggskepp och nu är det första grafikkortet med kyllösningen på väg till svenska butiker.

Modellen i fråga är Asus Geforce GTX 980 Ti Strix, där Strix precis som tidigare innebär semipassiv kylning. Det innebär att grafikkortets tre 100 mm-fläktar står stilla när grafikprocessorn är under 65 grader, vilket gäller utan belastning och vid mycket lättdrivna spel förutsatt att det finns gott om ventilation i chassit.

Utöver fläktarna har kyllösningen DirectCU III fem värmeledningsrör, varav två extra tjocka "mega heatpipes" med en diameter på 10 millimeter. Hela paketet tar upp två kortplatser. För själva kretskortet återfinns påkostad spänningsreglering med 14 faser och extra ström levereras via två 8-pins PCI Express. Asus följer givetvis också trenden med en bakplåt.

Asus tar fasta på den påkostade kyllösningen med fabriksöverklockning, där två lägen erbjuds. Detta ena ger 1 190 och 1 291 MHz vid base respektive boost medan det andra OC-läget skruvar upp detta en smula till 1 216 och 1 317 MHz. Grafikkortets 6 GB GDDR5-minne ligger på 7 200 MHz.

Asus Geforce GTX 980 Ti Strix dyker upp i svenska butiker under nästa vecka och finns redan nu listat för 7 990–8 490 kronor inklusive moms.