Att använda mobiltelefonen utomlands är ofta en dyr historia till följd av så kallade roamingavgifter, som teleoperatörer tar ut för kunder som utnyttjar det utländska mobilnätet. Det här har EU länge försökt stoppa inom regionen och nu ser det ut som att slopad roaming i de 28 medlemsländerna blir verklighet 2017.

Tidigt under tisdagen har den Europeiska unionen kommit överens om att slopa roamingavgifterna inom regionen från den 15 juni 2017. Beslutet som är preliminärt måste fortfarande godkännas i parlamentet och medlemsländernas regeringar, att lagförslaget går igenom anses dock troligt då alla parter informellt gått med på det.

Lagförslaget kommer dock med tillägget "fair use policy", som gör det möjligt för teleoperatörer att förhindra roamingmissbruk där en person som bor i ett EU-land har ett telefonnummer registrerat i ett annat med lägre abonnemangskostnader.

Sänkt tak för roamingavgifter inom EU

Aktivitet

* Nuvarande

* April 2016

Minskning

Ringa telefonsamtal

19 cent/min

5 cent/min

-73,68%

Skicka textmeddelande

6 cent/SMS

2 cent/SMS

-66,67%

Ladda ned data

20 cent/MB

5 cent/MB

-75,00%

* 1 cent = cirka 9,20 öre. Skatt tillkommer.

Före slopandet genomförs en rejäl sänkning av roamingavgifter från april nästa år. Den som ringer, sms:ar och surfar utomlands kan se fram emot en reduktion med så mycket som tre fjärdedelar. Att ringa telefonsamtal får som mest kosta 46 öre över ordinarie taxa och mobilsurf pressas till 45 öre per megabyte före skatt.

Nätneutralitet inom EU

En annan kontroversiell del EU tar tag i är nätneutralitet, det vill säga att all data över internet ska behandlas lika. Detta innebär internetleverantörer inte får erbjuda så kallade "snabbspår", där hastigheterna för tjänster, exempelvis videoströmning via Netflix eller HBO, stryps om de inte ingår ett avtal.

Lagen är dock inte lika strikt som många hoppats på. Internetleverantörerna tillåts ingå avtal för att leverera en garanterad lägsta hastighet för olika tjänster, förutsatt att de inte stryper hastigheterna för andra. Det finns dock undantag där gränser får införas, exempelvis för att förhindra cyberattacker eller vid ovanligt tung belastning. Lagen träder i kraft den 30 april 2016.