Slutsats och sammanfattning

När AMD rullar ut röda mattan för nästa generation Radeon är förväntningarna på topp. Våren har kantats av läckor och spekulationer, där grafikkretsen Fiji ömsom hyllats, ömsom sågats på förhand.

fiji_stylized.jpg

Med flaggskeppet Radeon R9 Fury X väl i handen är det snabbt konstaterat att AMD gjort ett riktigt bra jobb med grafikprocessorn Fiji. Nykomlingen tar ett enormt prestandakliv upp från R9 290X och parkerar i tabelltoppen för de flesta scenarion.

Bitvis svag prestanda vid lägre upplösning hämtas med råge igen när pixlarna blir fler. Vid 1440p drar R9 Fury X jämnt med referensmodellen av Geforce GTX 980 Ti, och vid 4K UHD kliver Radeon-kortet förbi. Det innebär brutal prestanda vid höga upplösningar, väl i linje med AMD:s "redo för 4K"-mantra.

Även på effektfronten har AMD gjort stora framsteg. Optimeringar i arkitekturen och övergången till minne av HBM-typ sätter tydliga spår, där R9 Fury X utpresterar R9 290X samtidigt som systemet är snällare mot elräkningen. Mellan tummen och pekfingret innebär det effektivitet i linje med Nvidia Maxwell.

Att använda HBM kommer i dagsläget med sidoeffekten 4 GB VRAM, något som på förhand är ett hett diskussionsämne. Huruvida minnesmängden verkligen är en begränsade faktor är dock svårt att säga – komprimering och brutal bandbredd gör sitt för att hjälpa situationen. Hur framtiden ser ut går bara att sia om, men i skrivande stund märker inte redaktionen av några direkta problem.

Mer tydliga baksidor finns dock. AMD talar om upp till 100 MHz överklockning, där prestandavinsten beräknas bli i runda slängar 5 procent. SweClockers har stora problem med stabilitet, vilket håller tillbaka frekvenserna. Resultatet är i runda slängar 2–3 procent bättre prestanda, en besvikelse för experimentsugna entusiaster.

IMG_0013.jpg

Huruvida modellens slutna vattenkylning med kapacitet att avleda en värmeutveckling på 500 watt verkligen är ett genidrag går därför att diskutera. Temperaturerna blir visserligen trevliga samtidigt som ljudnivån från fläkt- och radiotorpaketet är låg, men det räcker inte hela vägen.

Framför allt är det pumpens konstanta surrande som ställer till det. Ljudnivån vid vila är helt enkelt för hög och har en mycket irriterande tonart, vilken inte dämpas bort av datorlådan. Under belastning blir det än värre, med ett noterbart spoltjut för testexemplaret.

Det är också värt att nämna lanseringens allmänna strategi. Likt Geforce GTX Titan X är Radeon R9 Fury X en "haloprodukt", där AMD:s partners inte får utveckla egna varianter. Resultatet är att den vattenkylda referensmodellen är vad som erbjuds, varken mer eller mindre.

Effekten är kluvna känslor, framför allt tack vare en mer grönskimrande modell – Geforce GTX 980 Ti. Nvidias variant presterar mycket likt Fury X direkt ur kartong, och erbjuds därutöver i saftigt överklockade varianter från partners. Med begränsad möjlighet till frekvensökningar kan AMD:s nykomling helt enkelt inte hänga med i svängarna.

Sist men inte minst – prislappen. AMD Radeon R9 Fury X landar på strax över 7 000 kronor i svenska butiker, vilket är en godkänd nivå sett till prestandan. Åter är det dock omöjligt att ignorera fabriksöverklockade Geforce GTX 980 Ti från partners, vilka för några hundralappar extra kan ge substantiellt högre bildfrekvens.

IMG_0026.jpg

Sammanfattningsvis är det riktigt knivigt när säcken ska knytas ihop runt Radeon R9 Fury X. Modellen är ruskigt snabb och glänser i högre upplösningar, samtidigt som AMD gjort imponerande förbättringar i till exempel energieffektivitet ställt mot föregående generation. Det innebär en på papperet värdig utmanare till Nvidia Maxwell, speciellt eftersom prislappen landar på rätt nivå.

Inlåsningen till högljudd vattenkylare och, av allt av döma, begränsad överklockning är dock två punkter som ger smolk i glädjebägaren. Geforce GTX 980 Ti från tredje part är helt enkelt en lösning som både är tystare och generellt snabbare, utan att för den skull vara enormt mycket elakare mot plånboken.

Genom Radeon R9 Fury X visar AMD med all önskvärd tydlighet att företaget kan designa och producera grafikkretsar för toppsegmentet. Med facit i hand skulle slutresultatet dock ha gynnats av en bättre paketering, något som förhoppningsvis levereras senare under sommaren via lillebror Radeon R9 Fury.

AMD Radeon R9 Fury X har prestanda i toppsegmentet och briljerar vid hög upplösning.

Fördelar

  • Grym prestanda i spel

  • Mycket god effektivitet

  • Brutalt stark i höga upplösningar

  • Effektiv kylare

Nackdelar

  • Irriterande pumpljud

  • Spoltjut för testexemplaret

  • Begränsad överklockningspotential

  • Inga tredjepartsmodeller

  • Saftig prislapp

Pris vid publicering: Cirka 7 000–7 500 kronor