Överklockning

Med facit i hand från våra prestandatester kan Radeon R9 Fury X ta sig an och förbi Geforce GTX 980 Ti när upplösningen skruvas upp i taket. Som syntes i prestandaindexet hade dock AMD:s nykomling inte mycket att säga till om när det jämfördes mot partnertillverkarnas fabriksöverklockade kort och därför har det nu blivit dags att se om R9 Fury X har något spelrum på klockfrekvensfronten.

AMD-Radeon-R9-Fury-X-6.jpg
AMD-Radeon-R9-Fury-X-2.jpg

AMD har givit Radeon R9 Fury X goda förutsättningar för överklockning. Modellens slutna vattenkylningspaket har överdimensionerats rejält för att klara av en värmeavledning på hela 500 W medan kretskortets strömförsörjning har ett ordentligt spelrum över grafikkortets nominella nivåer på 275 W.

Den som vill överklocka kortet HBM-minne kommer dock att bli besviken. AMD har nämligen valt att låsa ner möjligheten att frekvensjustera detta i mjukvaran av stabilitetsskäl. Då det rör sig om en ren mjukvaruspärr kan givetvis detta komma att ändras i framtiden, men enligt företaget bör det dröja innan kortets minnesbandbredd på 512 GB/s blir en flaskhals.

r9_fury_x_oc.gif

Då överklockning av minnet var uteslutet fick vi istället koncentrera oss på kortets GPU. Modellens power limit skruvades upp till 150 procent för att ge kortet en bredare strömbudget vid frekvensökningarna och sedan vred vi upp GPU:n med 100 MHz – en nivå som AMD hävdade att de flesta borde kunna uppnå.

I praktiken var dock kortet långt ifrån stabilt med dessa frekvensökningar, och i slutändan fick vi backa tillbaka en bit innan vårt överklockningsäventyr kunde passera genom hela testsviten oavbrutet. Vi landade slutligen på GPU-frekvensen 1 135 MHz, en överklockning på ganska underväldigande 8 procent.