Inledning

Grafikjätten Nvidia har haft ett minst sagt starkt år på marknaden, med mängder av lanseringar i bagaget. Under förra året påbörjades utrullningen av företagets nya arkitektur Maxwell med Geforce GTX 980 i spetsen – där både energieffektivtet och prestanda togs till nästa nivå. Under våren följdes det hela upp med värstingkorten Geforce GTX Titan X och GTX 980 Ti, vilka ytterligare cementerade företagets ledning i prestandasegmentet.

IMG_0012.jpg

Konkurrenten AMD har dock inte suttit och rullat tummarna under tiden utan har de senaste åren arbetat hårt med att färdigställa nästa kapitel i sagan GCN med kodnamnet Fiji. Mystiken kring den kommande grafikkretsen har denna gång varit rekordhög, med en myriad av rykten och blandade uppgifter kring hur AMD:s nya värsting ska kunna ta sig an Nvidia.

Nu har det äntligen blivit dags att lyfta på skynket för AMD:s nya flaggskepp Radeon R9 Fury X som blir först ut att använda företagets purfärska grafikkrets Fiji. Under skalet ruvar inget mindre än 4 096 streamprocessorer och den helt nya minnestekniken HBM som tar minnesbandbredden till rekordhöga 512 GB/s.

Frågan är om det nya flaggskeppet har vad som krävs för att slå det gröna laget? Idag går vi på SweClockers till botten med detta!