Allt fler upptäcker fördelarna med en liten och nätt stationär dator. Till de riktiga storsäljarna hör Intels modellfamilj Next Unit of Computing eller NUC, som ständigt uppdateras med den senaste tekniken. Näst på tur är nya modeller med den strömsnåla systemkretsen Braswell – efterträdaren till dagens Bay-Trail.

En nyligen publicerad systembyggarguide på Intels webbplats avslöjar finesserna. Den mest påkostade modellen heter Intel NUC5PPYH och bygger på Pentium N3700 med fyra kärnor "Atom" i upp till 2,4 GHz. Den får sällskap av Intel NUC5CPYH med dubbelkärniga Celeron N3050 2,16 GHz.

Gemensamma nämnare är en ensam minnesplats för upp till 8 GB DDR3 SO-DIMM, anslutning för SSD-lagring via SATA 6,0 Gbps och M.2 samt fyra USB 3.0. Därutöver återfinns trådlöst nätverk 802.11ac med Intel-krets, Gigabit Ethernet (Realtek), uttag för hörlurar och mikrofon, optisk ljudutgång, minneskortläsare och videoanslutning via HDMI.

Trots att systemkretsarna Braswell tillverkas med 14 nanometersteknik och är märkta med ett TDP-värde på ynka sex watt väljer Intel att kyla nykomlingarna med fläkt. Den välbekanta formfaktorn på 10x10 centimeter kvarstår, liksom möjligheten att klämma in en lagringsenhet i storleken 2,5 tum.

Intel NUC5PPYH och NUC5CPYH väntas kosta från cirka 1 400 respektive 1 800 kronor inklusive moms och ska finnas på butikshyllorna i juni.

Källa: Fanlesstech.