IMG_6485.jpg

Nvidia introducerar Geforce GTX 980 Ti

Egenskaper

Värde

Utvecklare

Nvidia

Produkttyp

Grafikkort

Huvudnummer

  • GM200 – världens mest påkostade grafikprocessor

  • Billigare än Titan X

Beräknad lansering

1 juni

På grafikkortsmarknaden är det inte en jätte som regerar ostört utan AMD och Nvidia fortsätter att slåss om konsumenternas gunst. Under sommaren är det dags för en ny serie från det det röda laget, men innan dess ska Nvidia dra ut ett sedan länge efterlängtat ess ur rockärmen och kröna 900-serien med ett nytt flaggskepp.

Den nu aktuella Geforce GTX 980 Ti bygger på samma grafikprocessor som värstingen och tillika haloprodukten Geforce GTX Titan X. För att träffa en lägre prispunkt väntas nykomlingen stanna vid 2 816 CUDA-kärnor och 6 GB videominne, där det sistnämnda är hälften av Titan X.

Trots detta är Geforce GTX 980 Ti den kanske mer intressanta modeller. Utöver ett lägre pris kan entusiaster se fram emot att partnertillverkarna får fria händer att fram egna modeller med exempelvis skräddarsydda kylare och påkostade kretskort. Några av dessa kommer säkerligen att synas till på Computex 2015.

Mer läsning: #28nm, #GM200, #GTX-980-Ti

CFnMqdBWgAE6pcZ.jpg

AMD slår tillbaka med Radeon 300-serien

Egenskaper

Värde

Utvecklare

AMD

Produkttyp

Grafikkort

Huvudnummer

  • Ny generation Radeon

  • Först med HBM-minne

Beräknad lansering

Juni

Efter många månader i dvala vaknar AMD till liv och utmanar Nvidias framgångsrika Geforce Maxwell med en ny generation grafikkort i familjen Radeon, där flera av dagens åldrande modeller introducerades redan hösten 2013. Trots detta väntas få faktiska nyheter.

Det blir bara en ny grafikprocessor, resten är äldre kretsar i ny tappning. Det inbegriper dagens Hawaii, som stöps om till Grenada med högre klockfrekvenser och mer minne. Även välbekanta Tonga, Curacao och Bonaire ser ut att ta plats i den nya Radeon 300-serien.

Den riktiga nyheten heter Fiji och är först ut med High Bandwidth Memory eller staplade minneskretsar, vilket lovar hitintills oöverträffad minnesbandbredd. Denna grafikprocessor dyker dessutom upp i åtminstone två nya grafikkort, varav en med sluten vattenkylning från Asetek.

Partnertillverkarna vill mer än gärna glänsa lite extra och introducera egna modeller på Computex 2015, men AMD sätter stopp för alla slags officiella presentationer och planerar istället att introducera Radeon 300-serien på ett eget evenemang senare i juni.

Om taiwaneserna är vanan trogen kan dock en och annan "prototyp" ändå hitta ut på mässgolvet ...

Mer läsning: #28nm, #Radeon, #Grenada, #Tonga

dustin_expo-17.jpg

Högupplösta skärmar med dynamiska frekvenser

Egenskaper

Värde

Utvecklare

AMD, Nvidia, VESA m.fl.

Produkttyp

Skärmar och gränssnitt

Huvudnummer

  • Följsam bild även vid stora hopp i bildfrekvens

  • Minimerar risk för trasiga bildrutor

  • Minskar fördröjningar

  • Kombineras med 4K Ultra HD

Beräknad lansering

Ute nu

Upplösningen 4K Ultra HD med fyra gånger fler pixlar än 1080p slog igenom på allvar under fjolåret och tillkommer nu i allt fler skärmar för skrivbordet. Nu handlar det inte längre om att pressa priserna med billiga paneler utan om att skapa uppmärksamhet med påkostade finesser, där inte minst eftertraktade paneltyper och dynamiska uppdateringsfrekvenser är i ropet.

Samtidigt tävlar AMD och Nvidia med dynamiska uppdateringsfrekvenser via de konkurrerande teknikerna Freesync respektive G-Sync. Nvidias innehar fortfarande ledningen, men det betyder inte att slaget är avgjort. Till skillnad från G-Sync är nämligen Freesync utan licensavgifter och utan andra fördyrande pålagor.

Den som är på jakt efter en ny skärm kan med andra ord se fram emot massvis av nyheter på Computex 2015, där särskilt 4K UHD och dynamiska uppdateringsfrekvenser väntas stjäla mest uppmärksamhet. G-Sync, Freesync, IPS, AHVA, 144 Hz och olika kombinationer av eftertraktade finesser är vad som står på menyn i årets modeller.

Mer läsning: #4K-UHD, #G-Sync, #Freesync, #144Hz

ingress.jpg

Intel tar 14 nanometer till skrivbordet med Broadwell-K

Egenskaper

Värde

Utvecklare

Intel

Produkttyp

Processorfamilj

Huvudnummer

  • Broadwell för stationära datorer

  • Iris Pro-grafik med 128 MB L4-cacheminne

  • Kompatibilitet med sockel LGA 1150

Beräknad lansering

Tidigt i juni

Krympningen av arkitekturen Haswell till 14 nanometer är en av få gånger där halvledarjätten Intel stött på stora svårigheter vid ett teknikskifte. Efter närmare ett års försening är det dags för uppföljaren Broadwell att inta scenen för stationära datorer, efter att först ha sett dagens ljus i form av Core M för passiva enheter.

Udda nog släpps enbart två nya processorer, båda med fyra upplåsta kärnor och den ena processorn även med flertrådstekniken Hyperthreading. Den stora nyheten är den integrerade grafiken Iris Pro Graphics 6200, vilket ger mer än dubbelt så många beräkningsenheter än tidigare och dessutom 128 MB L4-cacheminne.

Lanseringen är dock minst sagt ljummen och några större förväntningar på prestandan är det inte tal om. Låga klockfrekvenser och höga priser gör att processorerna varken är särskilt väl lämpade för entusiaster eller den som är ute efter ett billigt system med integrerad grafikdel. Det finns med andra ord skäl att vänta till hösten och lanseringen av familjen Skylake.

Mer läsning: #14nm, #Broadwell, #Iris, #LGA-1150

skylake.jpg

Moderkort för Intel Skylake

Egenskaper

Värde

Utvecklare

Intel med partnertillverkare

Produkttyp

Moderkort

Huvudnummer

  • Ny generation integrerad grafik

  • Stöd för DDR3 och DDR4 på samma plattform

  • LGA 1151 med 100-serien styrkretsar

Beräknad lansering

Augusti–oktober

Efterträdaren till Broadwell heter Skylake och dyker upp för stationära datorer till hösten eller vintern. Moderkortstillverkarna brukar dock inte kunna hejda sig utan använder ofta Computex för att visa såväl prototyper som färdiga modeller för kommande plattformar, oavsett om Intel är med på noterna eller inte.

Det är därför ingen högoddsare att moderkort för sockel LGA 1151 ser dagens ljus på årets mässa. Utöver ny sockel tillkommer styrkretsarna i 100-serien, där den påkostade Z170 med många integrerade PCI Express-kanaler banar väg för flera M.2- och SATA Express-anslutna SSD-enheter.

Det är också möjligt att ett och annat datorsystem kommer att hitta ut på mässgolvet. Samtidigt som Skylake gör entré för stationära stationära datorer ska den nämligen också hitta ut till bärbara modeller, vilket inbegriper allt ifrån högpresterande gamingdatorer till passivt kylda hybridenheter.

Mer läsning: #14nm, #Skylake, #LGA-1151, #Z170

AMD-Carrizo2.jpg

AMD Carrizo för bärbara datorer

Egenskaper

Värde

Utvecklare

AMD

Produkttyp

Processorfamilj

Huvudnummer

  • Processorarkitekturen Excavator

  • Ny generation Graphics Core Next

  • Fördubblad batteritid mot Kaveri

Beräknad lansering

Juni–juli

AMD:s kräftgång på processormarknaden kan spåras till lanseringen av Bulldozer hösten 2011. Den verkliga revanschen väntas inte förrän 2016 med den nya arkitekturen Zen, men innan dess är det dags för fjärde generationens Bulldozer i Excavator, som kröner den kommande plattformen Carrizo.

Carrizo blir exklusiv för bärbara datorer medan Kaveri Refresh tar hand om skrivborden. Förutom en mer energieffektiv generation av Bulldozer tillkommer en integrerad grafikdel med utökat stöd för hårdvaruacceleration, där AMD hinner först med stöd för acceleration av videoformatet HEVC/H.265.

AMD har redan lanserat Carrizo-L, som bygger på arkitekturen Puma+, och mycket pekar mot att den snabbare Carrizo nu intar bärbara datorer på årets Computex. Det dröjer dock till sommarens lansering av Windows 10 innan de första datorerna med plattformen hittar till butikshyllorna.

Mer läsning: #28nm, #Carrizo