Den ständiga jakten på högre lagringstäthet innebär att SSD-enheter kan rymma allt mer data, men även att risken för komplikationer ökar. Stora mängder skrivningar förkortar exempelvis minnescellernas livslängd. Nu påtalas att det även kan vara en god idé att hålla koll på förvaringstemperaturen.

I en presentation för standardiseringsorganet JEDEC visar Alvin Cox från lagringsjätten Seagate att risken för dataförlust är beroende av förvaringstemperaturen. I ett varmt rum med lufttemperaturen 25 °C håller en avstängd SSD-enhet data i cirka två år, men om temperaturen ökar med endast 5 °C halveras den tiden.

Mönstret upprepas vid 35, 40, 45, 50 °C och vid 55 °C börjar data försvinna efter förvaring i bara någon enstaka vecka. I tabellen ovan anges den beräknade livslängden (i veckor) som en funktion av temperaturen när enheten är påslagen och aktiv respektive förvaras avstängd.

Det finns dock ingen anledning till panik. Det stora flertalet konsumentklassade SSD-enheter håller data i flera år vid normal rumstemperatur och innehåller även algoritmer som ser till att minnescellerna uppdateras när dessa ansluts på nytt för att att minska risken för dataförluster.

Samtidigt påpekas att lagringsenheter avsedda för användning i servrar och datacenter löper betydligt större risk att tappa data än vanliga modeller för persondatorer.

Källa: Zdnet.