Datoranvändning bland unga i hemmet och skolan är en för många kontroversiell fråga, där åsikterna går isär kring hur det påverkar utvecklingen. Nu berättar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i en intervju med TV4 Nyheter att partiet vill införa utlärning av programmering – från första klass.

– Vi behöver bli bättre på både kunskap i skolan och att Sverige ska vara ett av de bättre länderna på att använda teknik. Därför föreslår vi nu att barn ska få programmering på schemat redan från första klass, och att även lärarna ska få fortbildning i programmering och teknik så att de kan lära barnen.

Förslaget grundar sig i att programmering ska bli obligatoriskt på schemat, som en del av matematik-, slöjd- och teknikundervisningen. Målet är även att ge lärarna fortbildning i programmering och teknik så att de kan utbilda barnen. Inspiration sägs komma från Finland och Storbritannien, där programmering i utbildningen nu införs på nationell nivå.

Uttalandet kommer ett år efter Moderaternas Thomas Tobés utspel om att unga, i synnerhet pojkar, spenderar för mycket tid framför dator- och tv-spel, någonting som pekades ut som en av orsakerna till Sveriges sjunkande Pisa-resultat.