Nvidia G-Sync är på väg att få en utmanare. AMD arbetar med standardiseringsorganet VESA för att introducera den egna motsvarigheten Freesync, men än så länge finns inga kompatibla skärmar. Enligt den ursprungliga planen skulle dessa dyka upp framåt våren eller sommaren 2015. Nu framkommer det att introduktionen kan äga rum betydligt tidigare än så.

Richard Huddy berättar om AMD Freesync cirka tio minuter in i videon ovan.

På datorfestivalen PDXLAN i Oregon, USA, avslöjar AMD:s gamingspecialist Richard Huddy att det inte kommer dröja särskilt länge innan Freesync hittar ut på marknaden. Drivrutinerna färdigställs i december och runt årsskiftet ska de första skärmarna finnas tillgängliga på butikshyllorna.

Utan att avslöja vilken modell det gäller skvallrar dessutom Huddy om att det redan finns en skärm på marknaden som fungerar med Freesync efter en enkel uppdatering av firmware. Det sägs påvisa att AMD:s licensfria alternativ till skillnad från konkurrenten Nvidia G-Sync inte kommer att kosta någonting extra.

Förutsatt att Freesync kan leverera motsvarande användarupplevelse finns därmed en betydande konkurrensfördel. Skärmar för G-Sync kostar vanligtvis 1 000–1 500 kronor mer än normalt medan AMD:s alternativ är utan licensavgift och dessutom en del av standarden Displayport. Skärmarnas kontrollerkretsar behöver dock uppdateras, vilket i slutänden ändå kan innebära en viss merkostnad.

Den som vill använda AMD Freesync för dynamiska uppdateringsfrekvenser i spel behöver utöver en passande skärm även ett förhållandevis nytt AMD-baserat grafikkort. Enligt tidigare uppgifter fungerar Radeon R7 260, R7 260X, R9 285, R9 290, R9 290X och R9 295X2.

Intervju: AMD om Project Freesync