Prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick runt hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga speltitlar vägs in för resultatet, och referensmodellen Radeon R9 280X står till tjänst som index 100.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig separat.

Senaste revisionen av SweClockers prestandaindex

index.png

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellen är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

Med alla spelresultaten samlade i ett index kan vi ta en närmare titt på hur de nya korten står sig mot resten av i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. I toppen ser vi inte helt oväntat det nya flaggskeppet Geforce GTX 980 som i snitt presterar 8 procent bättre än den föregående värstingen Geforce GTX 780 Ti. I jämförelse med AMD:s Radeon R9 290X, som är företagets snabbaste kort med en enskild GPU, presterar Geforce GTX 980 i snitt 19 procent bättre i upplösningen.

Kikar vi närmare på Geforce GTX 970 så ligger detta i snitt 3 procent högre prestandamässigt än Radeon R9 290X. I jämförelse med det utgående Geforce GTX 780 presterar den billigare nykomlingen i runda slängar 11 procent bättre medan skillnaden upp till storebror Geforce GTX 980 landar på 15 procent.

Sist men inte minst har vi Asus fabriksöverklockade Strix-kort, vars förhöjda klockfrekvenser i snitt bjuder på 3 procent högre i prestanda i jämförelse med ett Geforce GTX 970 i grundutförande.

När upplösningen skruvas upp till 2 560 x 1 440 pixlar minskar de nya Maxwell-kortens prestandafördelar något. Flaggskeppet Geforce GTX 980 presterar här i snitt 6 procent bättre än Geforce GTX 780 Ti samtidigt som prestandavinsten över Radeon R9 290X landar på 16 procent.

Även Geforce GTX 970 tappar mark i den högre upplösningen och placerar sig här bakom AMD:s Radeon R9 290X, vars prestandafördel landar på 2 procent över Nvidias nykomling. I jämförelse med Geforce GTX 780 minskar prestandafördelen något och Geforce GTX 970 placerar sig cirka 9 procent över den utgående modellen.

Asus Strix-kort bjuder inte på några större överraskningar i den högre upplösningen. Modellens ökade klockfrekvenser puttar upp kortet över Radeon R9 290X samtidigt som prestandan återigen ligger cirka 3 procent över ett oklockat Geforce GTX 970.

Artiklar för referensvärden

SweClockers prestandaindex består av mätvärden från flera olika källor. För mer detaljerad information hänvisas till respektive artikel.

Artikel

Länk

Asus Geforce GTX 750 Ti Strix

Till artikeln

Asus Radeon R9 280 Strix

Till artikeln

Asus och MSI Geforce GTX 760 ITX

Till artikeln

Geforce och Radeon med nya drivrutiner

Till artikeln

AMD Radeon R9 295X2

Till artikeln