Med siktet inställt på gamers intar svenska spelmässan Gamex åter Kistamässans lokaler. I år lockar inte bara nya och kommande titlar, utan även lokal premiär för konsolerna Xbox One samt Playstation 4. SweClockers redaktion laddar matsäck och kameror för en halvdag i datorspelens värld.

DSC02140.jpg
DSC02207.jpg

Ett av årets större dragplåster är färska Battlefield 4. EA och DICE har tillsammans med Asus smällt upp inte mindre än 64 datorer redo för fullmatad multiplayer. Under huven rullar enligt rykte dubbla Radeon R9 270X i Crossfire, vilket borgar för en klart godkänd upplevelse till mässbesökarna.

En fotnot är att vissa kontroverser runt åldersgränser tydligen förekommit. EA påpekar dock noga att målsmans tillstånd krävs för ungdomar under 18 år, och att legitimationer löpande kontrolleras.

DSC02218.jpg

Förra årets Gamex-mässa kretsade i mångt och mycket kring Nintendos då purfärska spelkonsol Wii U, där det japanska företaget slog på stora trumman med en enorm monter. I år har det hela skalats ner avsevärt och endast ett fåtal demostationer finns tillgängliga av Nintendos svalt säljande spelkonsol.

DSC02215.jpg

Intresset är enormt för det omtalade VR-headsetet Oculus Rift och ett antal utställare tillhandahöll enheter som besökare kunde prova på. Bland dessa finns svenska PC Gamer och FZ:s monter, där köerna ringlar långa för att få ett smakprov av framtidens virtuella verklighet.

DSC02211.jpg
DSC02210.jpg
DSC02208.jpg

De japanska företagen Namco Bandai och Square Enix slår ihop sina påsar med en gemensam monter. Här finns möjlighet att prova på det efterlängtade Dark Souls II samt Lightning Returns: Final Fantasy XIII, givetvis med tillhörande riddare och krigarprinsessor i bakgrunden.

DSC02205.jpg
DSC02193.jpg

Årets Gamex-mässa hålls denna gång tillsammans med återförsäljaren CDON som passar på att köra sitt Expo i samma lokal. På plats finns ett antal tillverkare som visar upp allt ifrån de senaste gamingskärmarna och högpresterande datorminnen till bastunga surroundsystem och mediaspelare.

DSC02197.jpg

I vanlig ordning finns ett antal utbildningsinstitutioner på plats i mässhallarna, däribland Blekinges Tekniska Högskola. De olika högskolorna tävlar om att visa upp sina utbildningsprogram och fokus ligger inte helt oväntat på datorspelsskapande, där ett antal exempel visas upp i montrarna.

DSC02188.jpg
DSC02183.jpg
DSC02182.jpg
DSC02181.jpg
DSC02180.jpg
DSC02177.jpg
DSC02167.jpg

Det stora dragplåstret för årets Gamex-mässa är utan tvekan sverigepremiären för nya generationens spelkonsoler. Sony visar stolt upp sin kommande Playstation 4 och har av allt att döma spelen körandes på färdiga system. Den som orkar vänta ut de långa köerna kan se fram emot att testa den nya handkontrollen Dual Shock 4 samt speltitlar som Killzone: Shadow Fall, Assassins Creed IV: Black Flag och bilspelet Driveclub.

DSC02159.jpg

Givetvis finns även Microsoft på plats med sin Xbox One, trots en förskjuten lansering i Sverige till nästa år. Företaget verkar här gå spåret med att köra alla spel på utvecklingsenheter då själva spelkonsolen inte syns till i det vilda. Även i Microsofts bås är intresset stort och köerna långa för att få chansen att spela bland annat Dead Rising 3, Ryse: Son of Rome och Forza 5.

DSC02166.jpg

Både Panasonic och LG ställer ut tv-apparater med 4K-upplösning och syftet att demonstrera spel. Nvidia är inte sena med att sponsra med hårdvaran som krävs för att spela Splinter Cell: Blacklist i upplösningen 3 840 x 2160 pixlar.

DSC02164.jpg

Trots att SweClockers är tidigt på plats fylls utrymmet mellan båsen snabbt upp. För den som vill testa på all hårdvara och alla spel gäller det att vara ute i god tid – köerna blir snabbt långa!

DSC02163.jpg

Förutom spelkonsoler har Microsoft även andra produkter på plats. I en mindre monter upphöjd över mässgolvet finns bland annat Surface 2, Surface Pro 2 samt Intel Bay Trail-baserade Asus Transformer Book T100. Utställningen avrundas av en uppsjö telefoner signerade företagets telefonavdelning Nokia, där kronan på verket är färska "phablet"-modellen Lumia 1520 på 6 tum.

DSC02151.jpg

Spelet Just Dance 2014 bjuder på storstilad underhållning som hörs över hela mässan. Under SweClockers besök var det främst gamla välspelade klassiker som rullade, här temat till Ghostbusters.

DSC02139.jpg

Sist men inte minst, utvecklarna på Starbreeze har lyckats smyga in reklam för spelet Payday 2 hela vägen till pressrummet. Vad mer än en "äkta" dollarsedel med uppmaningen "Steal Money We Must" kan man begära?

Gamex pågår mellan den 31 oktober och 4 november i Kistamässan utanför Stockholm.