Från och med den 1 september börjar Copyswede kräva så kallad kopieringsavgift för i stort sett alla slags datorprodukter med hårddisk- eller SSD-lagring. Det inbegriper datorer, surfplattor samt lösa lagringsenheter. I de flesta fall uppgår avgiften till 80 kronor per enhet, det vill säga 100 kronor med moms.

Alla tänker dock inte ställa upp på Copyswedes villkor. En av dessa är Samsung, som nu går ut med ett officiellt uttalande där det framgår att elektronikjätten planerar att utmana upphovsrättsorganisationen i domstol. Samsung vill varken betala avgift för datorer eller lösa lagringsenheter.

Samsung anser att Copyswede saknar rättslig grund för sitt krav och att privatkopieringsavgift på produkter med inbyggt minne, dvs datorer med inbyggt minne, lösa interna hårddiskar, surfplattor med inbyggt minne och spelkonsoler med inbyggt minne, inte kan utkrävas.

Enligt Samsung saknar den utvidgade kopieringsavgiften stöd i lagtexten, som talar om att anordningar ska vara "särskilt ägnade" för privatkopiering. Elektronikjätten pekar dessutom på att datorer och andra "multifunktionella anordningar" uttryckligen är undantagna i förarbetet till lagen om privatkopieringsersättning.

Samsung anser inte att de anordningar som Copyswede nu kräver ersättning för är ”särskilt ägnade” för privatkopiering. Samsung har därför valt att bestrida Copyswedes krav på att erhålla privatkopieringsersättning för sagda anordningar.

Samsung vänder sig även emot att Copyswede på egen hand beslutar att fler produktkategorier ska beläggas med avgift och menar att lagens tolkning endast kan avgöras i domstol.

En uttolkning av hur upphovsrättslagens regler om privatkopieringsavgift skall tolkas kan enbart uppnås efter en process i allmän domstol som slutar med ett avgörande i Högsta Domstolen.

Även om Samsung inte vill betala den nya kopieringsavgiften betyder det dock inte att Samsungs produkter kommer att vara avgiftsfria. Återförsäljare och distributörer kan fortfarande komma att ta ut avgiften, inte minst av rädsla för eventuella skadeståndskrav.