Taiwanesiska Lian Li behöver knappast någon närmare introduktion. Företaget grundades redan 1983 och har de senaste 20 åren byggt sig ett gediget varumärke kring sina kvalitativa aluminiumchassin. Tack vare en egen fabrik och det lättarbetade materialvalet har företaget möjlighet att pumpa ut ett stort antal olika modeller varje år i varierande storlekar och utföranden.

Även om trenden hos Lian Li har gått mot kompaktare lösningar för exempelvis Mini-ITX och Intels NUC är de absolut inte främmande till att bygga stort. Under förra årets hets efter monsterchassin tog företaget tillfället i akt att sjösätta sitt största chassi någonsin – PC-D8000. Den kubformade giganten har nu bestämt sig för att titta förbi SweClockers testlabb för en snabbtitt.

d8000-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Kubiskt Fulltower

Formfaktor

E-ATX, XL-ATX, HPTX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

405 x 628 x 572 mm

Vikt

13 kg

Material

Aluminium

5,25"-platser

6 st.

3,5”-platser

20 st.

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

2 st. 140 mm, 3 st. 140/120 mm, 7 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

-

Platser för expansionskort

11 st.

Anslutningar

4 st. USB 3.0

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Lian Li PC-D8000 är, utan att överdriva, ett väldigt stort chassi. Modellen mäter 405 x 628 x 572 millimeter och har en inre volym på dryga 145 liter, vilket innebär att det är ungefär 30 procent större än exempelvis Corsairs Obsidian 900D. Chassin i den här storleksklassen blir lätt otympliga att flytta runt och det kommer därför inte som någon direkt överraskning att företaget har bestyckat modellen med fyra stycken låsbara hjul.

I övrigt följer chassit Lian Li:s designfilosofi till punkt och pricka, vilket innebär ett extremt rätvinklat och avskalat yttre. Materialvalet är i känd stil aluminium och borstad sådan på utsidan, vilket ger ett ytterst stilfullt utseende. Chassits frontpanel bjuder på totalt 6 st. 5,25"-platser varav en upptas av en modul med strömknapp, resetknapp samt 4 st. USB 3.0-portar. Lysdioder för strömindikation och hårddiskaktivetet återfinns i chassits övre högra hörn.

d8000-5.jpg

Frontpanelen sitter med snabbfästen och går därför att ta loss med ett enkelt ryck. Bakom denna återfinns inte mindre än 20 st. 3,5"-platser för lagringsenheter. Genom att bestycka hårddiskarna med skårade gummibussningar skjuter man sedan lätt in dem i respektive plats och låser fast dem med en skena. Försiktiga användare kan dessutom låsa fast dessa skenor med en medföljande nyckel, vilket håller klåfingriga hårddisktjuvar borta.

d8000-6.jpg
d8000-3.jpg

Med sina enorma yttermått är det inte helt oväntat att insidan av PC-D8000 är extremt rymlig. Fokus ligger i mångt och mycket på att rymma moderkort i de större formfaktorerna, vilket innebär HPTX, XL-ATX och E-ATX. Det gedigna moderkortsstödet ackompanjeras av hela 11 st. expansionsplatser och därmed oändligt med plats för tokiga flergrafikslösningar. För att driva runt hela kalaset finns det dessutom plats för 2 st. ATX-nätaggregat i botten.

Ventilationsmässigt har Lian Li inte sparat på krutet heller, utan det finns en hel del fläktplatser att tillgå. På vardera sida om hårddiskburarna finns det plats för totalt 6 st. 120 mm-fläktar. Vidare syns 2 st. platser för 140 mm-fläktar i staget över moderkortsplåten, 3 st. 140 mm-platser i bakkant samt ytterligare en 120 mm-plats i bakkant ovanför moderkortsplåten.

d8000-7.jpg

Den som fortfarande inte är nöjd med antalet fläktplatser har möjligheten att skruva bort två täckplattor i taket och byta ut dessa mot expansionsmoduler från Lian Li. I dagsläget finns dessa att köpa till i form av dubbla 120 mm-platser eller dubbla 140 mm-platser, vilket öppnar upp för exempelvis radiatormontering.

d8000-2.jpg
d8000-4.jpg

Montering av komponenter i ett kubformat chassi, och speciellt med den inre designen av PC-D8000, kan lätt bli en krånglig historia till följd av modellens bredd. Lyckligtvis har Lian Li tänkt på detta och gjort hela moderkortsplåten löstagbar, vilket underlättar monteringen enormt. Det tvärgående staget med fläktplatserna och korthållarna är även det löstagbart för enkel åtkomst till komponenterna.

Montering och avslutande reflektioner

När det väl kommer till kritan och komponenter ska på plats i PC-D8000 är den ovannämnda moderkortsplåten en ovärderlig tillgång. Det är lätt att underskatta hur pass smidigt det är att skruva fast moderkort, processorkylare och grafikkort utanför själva chassit. Att själva passformen och byggkvaliteten hos chassit håller toppklass skadar inte heller det initiella intrycket vid monteringen.

Chassits paradnummer med den stora mängden platser för lagringsenheter känns även den genomarbetad. Det är väldigt lätt att både montera in och komma åt befintliga hårddiskar tack vare det smidiga låssystemet bakom modellens frontpanel. Att det dessutom finns möjlighet att komplettera med SATA-bakplan för hotswap, samt potentiellt god ventilation för lagringsenheterna, gör chassit till en kandidat för värstingfilservern.

Tyvärr har även modellen en del tillkortakommanden som måste belysas, däribland att den enorma ytan på chassits insida utnyttjas ineffektivt. Det kan tyckas att ett chassi i denna storleken borde ha en genomtänkt och smärtfri design för kabeldragning, men detta är dessvärre något som Lian Li misslyckas fatalt med i PC-D8000. När väl moderkortsplåten är tillbaka i chassit blir det dessutom enormt mycket krångligare att komma åt och göra den slutgiltiga monteringen.

Vidare finns det en del konstiga designval, som exempelvis vaggan för 2,5"-enheterna. Att man ska behöva dra fram en tång och tillägna över 15 minuter för att få loss denna är inget annat än dumheter. Bland andra mindre briljanta ideér syns det tvärgående staget med fläktplatser som för det mesta bara är i vägen. Även om det går att skruva bort lämnar det fortfarande en bit bakom sig som både kan krocka med stora processorkylare och vara i vägen vid kabeldragning.

Sammanfattningsvis är Lian Li PC-D8000 ett tämligen unikt monsterchassi som lär tilltala en del tack vare sitt extremt rymliga inre och generösa antal lagringsplatser. Det finns dock ett relativt stort antal designmissar som bör tas i beaktning innan plånboken åker fram. Med ett rekommenderat pris på cirka 2 800 kr landar det i samma region som både Corsairs Obsidian 900D och Cooler Masters Cosmos II, vilket gör att alternativen i segmentet är många.