Så kallad hybridlagring är inte något nytt, men har hamnat allt mer i fokus de senaste åren. Principen är enkel – traditionella hårddiskar kompletteras med ett mindre flashminne, vilket enligt algoritmer lagrar filer som används ofta.

Redan 2010 kikade SweClockers närmare på Momentus XT, Seagates första serie av hybridlagring för konsumentmarknaden. Sedan dess har utvecklingen rullat vidare, och senaste modellen från företagets fabriker innebär flera förändringar.

IMG_6434.jpg

Seagate Laptop Thin SSHD är 7 millimeter tjock, något som innebär kompatibilitet även med många Ultrabook-varianter på marknaden. Modellen har en ensam lagringsplatta på 500 GB, vilken flankeras av 8 GB flashlagring från Samsung samt 64 MB DRAM-cacheminne.

IMG_6428.jpg

Jämfört med standardvarianten Seagate Momentus Thin syns skillnaderna i konstruktion tydligt. SSHD-varianten har flera extra komponenter, där framförallt flashminnet och kontrollkretsen sticker ut.

Rotationshastigheten är 5 400 RPM, ett högst medvetet drag av Seagate. Företagets framtidsplan är att helt sluta med 7 200 RPM-enheter för bärbara datorer, och istället ersätta dessa med SSHD-modeller. Tanken är att nå hög prestanda, samtidigt som strömförbrukning och ljudnivå hålls i schack.

IMG_6431.jpg
IMG_6432.jpg

Precis som för äldre Momentus XT används flashminnet som temporär lagring för ofta använda filer. Exakt vilken data som förs över kontrolleras av "självlärande" algoritmer, vilka analyserar hur belastningen ser ut. Målet är att uppnå ett system som upplevs snabbt på mer eller mindre SSD-nivå till en betydligt lägre kostnad per gigabyte.

IMG_6430.jpg

För att testa hur Seagates senaste SSHD-iteration står sig i konkurrensen laddar SweClockers upp med några snabba prestandatester. Det handlar inte om någon djuplodande undersökning, utan målet är framför allt att ge en uppfattning om hur väl hybridlagringen fungerar i praktiken.

Modell

Kapacitet

Mjukvara

Artikelnummer

Pris

Seagate Laptop Thin SSHD

500 GB

SM11

ST500LM000

Seagate Momentus Thin 5400.9

500 GB

0001SDM1

ST500LT012

Seagate Momentus 7200.5

500 GB

0001SDM5

ST9500423AS

OCZ Vector

256 GB

2.0

VTR1-25SAT3

Sandisk Extreme SSD

120 GB

R211

SDSSDX-120G

Som referenser används fyra enheter av varierande snitt. Mekanisk lagring representeras av Seagate Momentus Thin utan SSHD-komponenten samt av 7 200 RPM-modellen i ordinarie Momentus-serien. Från SSD-lägret kommer OCZ Vector med styrkretsen Barefoot 3, samt Sandisk Extreme med välbekanta Sandforce SF‑2281.

Samtliga enheter kopplas via SATA 6,0 Gbps på ett moderkort med Intels styrkrets Z77. Processorn i systemet är en Intel Core i7-3770K i standardfrekvens, tillsammans med 16 GB RAM i 1 600 MHz. Operativsystemet är 64-bitars Windows 8.

Prestandatester

SweClockers snabba prestandaanalys är uppdelad i två sektioner. Först ut är mer eller mindre helsyntetisk belastning med Anvils Storage Utilities, följt av verklighetsbaserade tester genom färska PCMark 8.

Rent syntetiska tester med relativt slumpmässig data är inte ett område där SSHD-konceptet briljerar. Algoritmerna har mycket svårt att analysera belastningen, vilket i princip helt utraderar fördelarna av flashminnet. Att köra samma test flera gånger på raken har inte heller någon positiv effekt.

Totalpoängen visar en placering på samma nivå som de helt mekaniska enheterna, med ett blandat intryck från de enskilda resultaten. Vid skrivning av data är SSHD-varianten generellt lite snabbare, men vid läsning tappar modellen mark. Speciellt sekventiell läsning ger överraskande låga värden, något som bekräftas med upprepade testomgångar.

Färska PCMark 8 bygger på så kallade "traces" av populära program, bland annat Microsoft Word, Battlefield 3, World of Warcraft och Photoshop. I korthet innebär metoden att en förinspelad sekvens från mjukvarorna repeteras, något som ger verklighetstrogen belastning på lagringsenheter och annan hårdvara.

Scenariot passar SSHD-tekniken betydligt bättre – här finns möjlighet för algoritmerna att optimera och flytta över ofta använd data till flashminnet. Resultatet är en slutpoäng betydligt högre än de rent mekaniska diskarna, även om avståndet till de renodlade SSD-enheterna är stort.

Avslutande tankar

Trots att SSD-enheter blivit rejält billigare de senaste åren handlar det fortfarande om väldigt mycket mer pengar per gigabyte jämfört med traditionella hårddiskar. Den som vill lagra större mängder data måste kort och gott öppna plånboken rejält för att kunna köra flashminnen hela vägen.

Med det i åtanke är hybridlagring högintressant, något som både Seagate och konkurrenten Western Digital insett. I teorin handlar det om en upplevd prestanda närmare SSD-nivå, samtidigt som kapaciteten är likvärdig med mekanisk lagring. Att kombinera "det bästa av två världar" är speciellt intressant för bärbara datorer, där det oftast endast finns en ensam monteringsplats.

IMG_6433.jpg

I praktiken klarar sig Seagate Laptop Thin SSHD ungefär som förväntat. Med rent syntetisk belastning tappar enheten snabbt mark och landar på samma nivå som eller lite under mekaniska alternativ. Den mer eller mindre slumpmässiga datahanteringen är helt enkelt fel material att jobba med.

När mer realistisk belastning genom PCMark 8 används blir det dock en annan historia. Här visar SSHD-konceptet tydliga fördelar över helmekaniska alternativ, även om steget upp till renodlade SSD-enheter fortfarande är markant. Riktiga mjukvaror och ett hyfsat repetitivt användarmönster är helt enkelt vad som passar bäst.

Sammanfattningsvis är Seagate Laptop Thin SSHD och hela konceptet runt hybridlagring fortsatt intressant. Med prislappar ofta endast någon hundralapp över helmekaniska alternativ är det absolut en kompromiss som kan övervägas till den bärbara datorn.