Efter mängder av rykten och spekulationer gick Playstation Meeting 2013 av stapeln natten mot torsdagen och mycket riktigt handlade det mesta om en ny spelkonsol. Efterföljaren till Playstation 3 får namnet Playstation 4 och blir en muskelmaskin som delar många egenskaper med traditionella PC-datorer.

Skärmbild (22).jpg

Spelkonsol med PC-lika komponenter

Spelutvecklare har kritiserat Sony för det udda valet av processor i PS3, men denna gång används en betydligt mer välbekant skapelse. Playstation 4 innehåller en x86-baserad systemprocessor med CPU och GPU på samma krets. Sony sticker inte under stol med att det handlar om PC-liknande hårdvara, men likheterna stannar vid de arkitektoniska bitarna. Själva kretsen är specialdesignad av AMD för just den nya spelkonsolen.

Skärmbild (65).jpg
Skärmbild (64).jpg

Detaljerna om hårdvaran är sparsamma. Sony talar om åtta processorkärnor av arkitekturen Jaguar samt en grafikprocessor med 1,84 teraflops beräkningskraft. Till systemet hör åtta gigabyte minne, som delas av de båda kretsarna, samt en mekanisk hårddisk av okänd storlek.

Tidigare uppgifter har talat om en grafikdel ur generation Southern Islands med 18 beräkningsenheter för totalt 1 152 streamprocessorer. Mycket talar för att det stämmer – siffran 1,84 teraflops är något högre än Radeon HD 7850 på 1,76 teraflops, samt påtagligt lägre än 2,56 teraflops i Radeon HD 7870.

Systemprocessorn paras ihop med 8 GB GDDR5-minne med en total bandbredd på 176 gigabyte per sekund, vilket antyder om 256-bitars bussbredd och en klockfrekvens på 5,5 GHz. Minnet är inte exklusivt för varken processorn eller grafikdelen utan delas av hela systemet.

Skärmbild (92).jpg

Extra processor i bakgrunden

Playstation 4 kommer med ytterligare en processor som tar hand om uppgifter som utförs i bakgrunden. Dess primära syfte ser ut att vara att ladda ned spel och uppdateringar medan användaren kan använda konsolen till annat. Tid går således inte förlorad på att vänta på uppdateringar.

Spel kommer kunna distribueras digitalt och således laddas ned till Playstation 4. Här har Sony sett till att minimera dödtiden genom att göra det möjligt att spela spel under pågående nedladdning. Medan spelaren drar igång de första nivåerna fortsätter resten av spelet att laddas ned i bakgrunden.

Skärmbild (90).jpg

Spelkonsolen tar även hjälp av den sekundära processorn för att ladda ned spel och uppdateringar i viloläge. Det blir möjligt att omedelbart starta upp från viloläge och återgå till samma tillstånd som tidigare, även mitt i ett spel.

Skärmbild (67).jpg
Skärmbild (68).jpg
Skärmbild (69).jpg
Skärmbild (70).jpg
Skärmbild (72).jpg

Gigabitnätverk, Blu-ray och USB 3.0

Trots fokus på webbtjänster glömmer Sony inte bort övriga anslutningar. Playstation 4 får likt föregångaren en kombinerad Blu-ray- och DVD-spelare, samt integrerat gigabitnätverk och trådlöst 802.11b/g/n.

För anslutning av externa enheter finns USB 3.0, och Bluetooth 2.1 kan användas för till exempel trådlösa hörlurar. Kopplingen till tv eller skärm sker via HDMI alternativt analog AV-anslutning. Playstation 4 får även en separat S/PDIF-anslutning för optisk ljudöverföring.

Dualshock 4 och Stereo Camera

En annan ingrediens är en uppdaterad handkontroll, som visserligen känns igen från föregångarna, men begåvas med en rad nya finesser. Först och främst är designen mindre kantig än tidigare och ska både ha förbättrad Rumble-funktion och lägre fördröjningar. Mellan de analoga spakarna syns numera en pekplatta.

På baksidan av handkontrollen finns ett 3,5 mm-uttag för hörlurar och troligen även headset. En ny delningsknapp (Share) låter användare dela skärmdumpar eller strömma video till vänner. Playstation 4 spelar kontinuerligt in vad som hänt på skärmen de senaste 15 minuterna, videosnuttar som kan sparas, redigeras och delas på internet.

Skärmbild (74).jpg

Spelkontrollen har även rörelsesensorer integrerade och det kombineras med den nya stereokameran. Det Move-liknande tillbehöret läser av var spelkontrollen befinner sig i tre dimensioner med hjälp av dubbla kameror på en megapixel med ett synfält på 85 grader, vilket öppnar upp för flera nya användningsområden för utvecklare att utnyttja. Det har även en inbyggd mikrofon vars funktion inte framgår, men den kan tänkas användas för exempelvis röststyrning.

Strömmande spel och integrering med Sony-produkter

Sonys uppköp av molntjänsten Gaikai gick inte obemärkt förbi utan ska nu användas för att förstärka Playstation Network. Först och främst handlar det om att knyta samman alla tjänster i ett gemensamt ekosystem, men även ge möjligheten att strömma spel från nätet. Det sistnämnda för att exempelvis prova på spel innan köp.

Integrationen berör främst den handhållna spelkonsolen Playstation Vita, som kan användas för att både fjärrstyra systemet och spela strömmande spel – PS4 agerar server. Sony planerar dock att även integrera andra produkter såsom mobiltelefoner och surfplattor. Dessutom tillkommer integrering med onlinetjänster och sociala nätverk, exempelvis Ustream och Facebook.

ps4.jpg

Fortfarande mycket kvar att avslöja

Presskonferensen berörde flera delar av den nya spelkonsolen, men många detaljer är fortfarande okända. Sony visade inga bilder på själva enheten och talade inte heller om några exakta lanseringsdatum eller priser. Det saknas även uppgifter om det finns möjlighet att på ett eller annat sätt spela äldre spel för PS3.

Sony stannade vid att tala om en lansering framåt julen 2013, vilket vanligtvis inbegriper månaderna november och december.