Många bärbara datorer saknar numera optisk enhet och allt färre väljer att utrusta nybyggda datorsystem med DVD-läsare. Trots detta levereras Windows fortfarande på skivor, vilket kan ställa till det för den som behöver installera operativsystemet på nytt eller uppdatera till en nyare version.

Det finns dock en enkel lösning på problemet. Microsoft tillhandahåller alla nödvändiga program och verktyg för att göra det möjligt att installera operativsystemet från ett USB-minne, vilket dessutom ofta går betydligt snabbare än att använda DVD-skivan.

Detta behövs!

Innan du börjar behöver du ha tillgång till följande:

Först och främst krävs en Windows-licens med giltig nyckel. Har du köpt en färdigmonterad dator står denna kod på baksidan eller undersidan av datorn, alternativt på en lapp som följde med i paketet. Saknas licensnyckeln bör du kontakta inköpsstället.

Ta reda på vilken version av Windows du äger och ladda ned tillhörande ISO-fil från Microsofts webbplats (se länkar längst ned i artikeln). Installera verktyget Microsoft Windows USB/DVD Download Tool och plocka fram ett USB-minne med minst 4 GB utrymme.

usbdvd.gif

Ladda USB-minnet med Windows installationsfiler

  1. Anslut USB-minnet till datorn. Notera att all data kommer att raderas.

  2. Starta verktyget Windows USB/DVD Download Tool.

  3. Välj ISO-filen som innehåller Windows.

  4. Välj att skapa en USB-baserad installation.

  5. Vänta på att filerna kopieras.

  6. Klart!

Nu innehåller USB-minnet Windows installationsprogram och är redo att användas. Starta om datorn och gå in i BIOS/UEFI. Välj att starta (boot) från USB-minnet, spara och starta om. Windows installationsprogram startar automatiskt. Därefter är det bara att följa instruktionerna på skärmen.

Fungerar det inte?

Windows USB/DVD Download Tool kan ibland vägra att kopiera filerna och istället visa kryptiska felmeddelanden. I de flesta fall handlar det om en trasig ISO-fil eller om ett felaktigt USB-minne, men ibland krånglar det av annan en orsak.

We were unable to copy your files. Please check your USB device and the selected ISO file and try again.

Ett vanligt fel handlar om att Windows USB/DVD Download Tool inte lyckas kopiera filerna. Följ nedanstående instruktioner för att manuellt nollställa USB-minnet. Det löser i de flesta fall problemet.

diskpart.gif
  1. Starta kommandotolken med administratörsrättigheter (start -> cmd).

  2. Skriv diskpart för att starta Windows partitionsverktyg.

  3. Skriv list disk för att visa samtliga lagringsenheter som är anslutna till datorn.

  4. Skriv select disk # där # är den siffra som markerar USB-minnet (se kapaciteten (size)). I detta moment är det mycket viktigt att du väljer rätt, annars kan du av misstag råka nollställa en annan lagringsenhet.

  5. Skriv clean för att nollställa lagringsenheten.

  6. Skriv create partition primary för att skapa en partition.

  7. Skriv select partition 1 för att välja den nyskapade partitionen.

  8. Skriv active för att markera partitionen som aktiv.

  9. Skriv format quick fs=fat32 för att formatera partitionen.

  10. Skriv assign för att ge partitionen en enhetsbokstav.

  11. Skriv exit för att avsluta diskpart.

Nu är USB-minnet nollställt, formaterat och klart. Starta Windows USB/DVD Download Tool och dra igång överföringen på nytt. Lycka till!

Ladda ned Windows installationsfiler

Microsoft tillhandahåller ISO-filer av Windows installationsprogram. Länkarna leder till officiella utgåvor, som till skillnad från filer som olovligen sprids på diverse fildelningssajter är fria från virus och andra otrevligheter. Kolla upp vilken licens du använder och ha licensnyckeln redo. Surfa därefter till Microsofts webbplats och ladda ned filerna.

Skapa installation för Windows 7
Skapa installation för Windows 8 och 8.1