För ett drygt år sedan lanserade Thermaltake det uppseendeväckande chassit Level 10. Modellen designades i samarbete med BMW Designworks och bjöd på ett väldigt okonventionellt yttre i kombination med en ytterst saftig prislapp. Då få var beredda att betala cirka 5 000 kr för ett chassi har företaget nu tagit fram den billigare modellen Level 10 GT, vilken vi ska ta en närmare titt på idag.

5.jpg
4.jpg
2.jpg
3.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

ATX, E-ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

282 x 584 x 590 mm

Vikt

12,7 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

4 st.

3,5”-platser

6 st. (5 st. hotswap, 1 st. extern)

2,5”-platser

5 st. (monteras i samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

3 st. 200 mm, 1 st. 140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 200 mm, 1 st. 140 mm

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 4 st. USB 2.0, 1 st. eSATA, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Level 10 GT är ett chassi i storleksordningen fulltower som lånar vissa av designelementen från sina dyrare storebror. Borta är dock den modulära uppbyggnaden som utmärkte det ursprungliga Level 10 och istället har nykomlingen en mer traditionell chassi-konstruktion.

Modellen bjuder på goda anslutningsmöjligheter i form av 2 st. USB 3.0-portar, 4 st. USB 2.0-portar, en eSATA-port samt anslutningar för mikrofon och hörlurar. Vidare har Thermaltake även byggt in en lättåtkomlig fläktkontroller med vilken man kan styra de tre medföljande LED-belysta 200 millimeters-fläktarna. Lagringsenheter monteras i någon av de fem tillgängliga hotswap-vaggorna som finns åtkomliga från chassits sida. Dessa har stöd för både 3,5" samt 2,5"-enheter.

Åtkomst till chassits inre sker via en låsbar dörr som öppnas med en spärr på konstruktionens undersida. Insidan är oerhört rymlig med stöd för både moderkort i E-ATX-storlek samt långa grafikkort (max 36 cm). Kablar kan dras till moderkortsplåtens baksida genom något av de många hål som finns utstansade och utrymmet på baksidan känns väl tilltaget.

Testresultat och sammanfattning

Det är lätt att drabbas av fördomar med ett chassi som Level 10 GT eftersom utsidan antyder om att modellen handlar iögonfallande design snarare än funktionalitet. Lyckligtvis visar det sig att Thermaltake tänkt till ordentligt och det mesta fungerar väldigt bra.

Monteringen av komponenter går som en dans tack vare det ovanligt rymliga innandömet samtidigt som kabeldragningen underlättas av många hål i moderkortsplåten. Inte heller den fruktande 8-pinskabeln utgör ett problem eftersom Thermaltake skickar med en förlängare.

Kylsystemet är dimensionerat efter högpresterande komponenter och det finns möjlighet att styra merparten av fläktarna via den inbyggda fläktkontrollen. Även lösningen med hårddiskvaggorna känns gedigen efter monteringen.

I det stora hela är Thermaltake Level 10 GT en positiv överraskning. Den nya datorlådan är en gedigen konstruktion som känns genomtänkt och dessutom vågar gå utanför ramarna när det kommer till designen. Det är dock knappast en modell som tilltalar alla, särskilt med tanke på den häftiga prislappen. För den som är på jakt efter en datorlåda som skiljer sig från mängden, är lätt att använda och med goda expansionsenheter är dock Level 10 GT en given rekommendation.

Fördelar:

  • Rymlig och lättbyggd

  • Goda ventilationsmöjligheter

  • Smarta lösningar

  • Stabil konstruktion

Nackdelar:

  • Plastig frontpanel