Högpresterande grafikkort som Geforce GTX 590 balanserar på gränsen för vad som är praktiskt möjligt att hantera vad det gäller strömförbrukning och värmeutveckling. Än värre blir situationen vid överklockning.

För att inte riskera att komponenterna skadas finns spärrar inbyggda i drivrutinerna som ska säga ifrån när gränsvärdena överskrids. SweClockers testare Jonas Thörnqvist berättar vad som hände när grafikkort för sisådär 12 000 kronor gick upp i rök.

Det första grafikkortet gav upp andan när jag överklockade med höjning av spänningen till GPU. Jag tänkte inte så mycket mer på det, det är trots allt sånt som kan hända och det finns alltid måndagsexemplar, i synnerhet när det gäller tidiga "samples".

Kort därefter snappade Andreas upp att fler råkat ut för samma missöde och vi beslutade oss för att undersöka det hela tillsammans med Nvidia.

Ytterligare ett grafikkort fick offras för att komma fram till slutsatsen att det är drivrutin 267.52 som är boven i dramat. Testet upprepades med nyare 267.71 och då fungerade Nvidias säkerhetsmekanismer som de skulle.

Kontentan av det hela är att installera den senaste mjukvaran från Nvidias webbplats och till varje pris undvika drivrutinen som medföljer i kartongen, som enligt uppgift är just den felaktiga versionen 267.52. Den som planerar att överklocka bör dessutom se till att ha god ventilation i chassit och vara medveten om att garantin inte gäller om frekvenserna höjs över specifikationerna.